Zomrel prvý ostravsko-opavský sídelný biskup František Lobkowicz

18.02.2022 Celý región

Ostrava 17. februára (TASR) - Vo veku 74 rokov zomrel vo štvrtok biskup ostravsko-opavskej diecézy František Lobkowicz. O jeho úmrtí informoval hovorca biskupstva Pavel Siuda, ktorého citujú webové Novinky.cz.

Na čele diecézy stál Lobkowicz od jej založenia v roku 1996. V uplynulých rokoch trpel vážnymi zdravotnými problémami a krátko pred svojou smrťou bol hospitalizovaný v Mestskej nemocnici Ostrava, kde aj zomrel.

Lobkowicz sa narodil 5. januára 1948 v Plzni ako príslušník známeho českého šľachtického rodu. Študoval teológiu v Litoměřiciach a v rakúskom Innsbrucku.

Za kňaza ho vysvätil kardinál František Tomášek v auguste 1972 v Prahe. Ako kaplán začínal vo farnostiach Frýdek, Jablunkov, Český Těšín a Ostrava-Mariánské Hory.

Pápež Ján Pavol II. ho v marci 1990 vymenoval za titulárneho biskupa a svätiaceho biskupa pražskej arcidiecézy. Biskupskú konsekráciu prijal v apríli 1990 v Prahe, kde pôsobil do roku 1996.

Po zriadení ostravsko-opavskej diecézy pápežom Jánom Pavlom II. bol 30. mája 1996 vymenovaný za jej prvého sídelného biskupa. Jeho intronizácia sa uskutočnila v ostravskej Katedrále Božského Spasiteľa 31. augusta 1996.

Biskup František Václav Lobkowicz vysvätil desiatky kňazov nielen pre svoju diecézu, ale aj pre rehoľnú komunitu premonštrátov a ďalšie rehoľné rády, pripomenul Siuda.

S vedením diecézy mu od roku 2017 pomáhal z pozície pomocného biskupa vtedajší generálny vikár Martin David. Ten sa v roku 2020 stal apoštolským administrátorom diecézy.
 

Vyberte región